Nosgrimmor

DATUM: 2012-01-10 / TID: 19:16:00

Lite info om de vanligaste nosgrimmorna och vad jag tycker om dom.
Engelsk nosgrimma

Den engelska nosgrimman kallas även Cavesson eller Hunt Bridle och sägs ge störst rörelsefrihet åt hästens mun och består av en enda nosrem om spänns innanför sidostyckena, ca 1–2 cm nedanför kindbenet, alltså ovanför bettet. Denna nosgrimma är en av de vanligaste nosgrimmorna och kommer ursprungligen från Frankrike (-Cavecon- som betyder grimma).

Denna nosgrimma fungerar mer som prydnad än som stöd till bettet. En effektivare variant av en engelsk nosgrimma kallas för Aachen eller Grandstand som även har ett fäste under hakan och denna förbättrar inverkan på bettet från ryttaren.

Den här nosgrimman är den som jag ridit mest med eftersom dom flesta ridskolehästarna har sån. Jag tycker den funkar bra, och är hyffsat snygg.


Pullarnosgrimma

Den mexikanska nosgrimman, som oftast är mer känd under namnet Pullar-nosgrimma ligger som ett kors över nosryggen och ger något större rörelsefrihet åt hästens käkar. Den mexikanska grimtypen passar bra till starka hästar som gärna vill ta bettet. Övre remmen ligger ovanför bettet och den undre remmen under bettet. Denna typ av nosgrimma är mycket lättare att anpassa uppåt eller neråt på hästens nosrygg så att man kan lägga trycket högre upp på hästar som sänker huvudet eller längre ner om hästen gapar, vill ta bettet eller går med höglyft huvud. Trycket på nosen ska komma direkt från krysset som bildas av de korsade remmarna.Det svenska namnet Pullar-nosgrimma kommer ifrån att denna nosgrimma även förhindrar att hästen pullar, dvs tar bettet mellan tänderna och sticker. Denna nosgrimma är bra för hästar som pullar. Alltså drar.

Jag har aldrig ridit med pullarträns, så jag kan inte säga så mycket om den. Men den verkar bra om man har en häst som drar.

Remontnosgrimma


Denna grimma håller kvar bettet i munnen och hindrar alltså hästen från att öppna munnen för mycket, korsa käkarna och ta bettet. Denna nosgrimma har bara en rem som bör ligga ca 10 cm över näsborrarna och sitta fast nedanför bettet i hakgropen. Remontgrimman omsluter nosen och korsar hästens mungipor. Bettet ska stabiliseras och inverkar mer jämnt över hela hästens mun. Trycket från ryttarens tygeltag hamnar då ganska långt ner på hästens nos, vilket gör att hästen söker huvudet neråt.

Waldo har remontnosgrimma och den funkar jättebra att rida med! Är dessutom supersnyggt!


Aachennosgrimma
En Aachennosgrimma har samma konstruktion som en engelsk nosgrimma men har även en undre rem. Aachen-grimman kombinerar den engelsk nosgrimman med den remontgrimman. Denna nosgrimma motverkar att hästen rör käkarna i sidled. Nostrycket är fortfarande större högre upp via den övre remmen (den Engelska)

Har aldrig ridit med den här grimman, men det är hel klart den snyggaste!!

Källa: Wikipedia


/Ella

















Kommentarer
Postat av: Ebba

Intressant inlägg.. Man vet ju oftast vad effekten blir av nosgrimmorna, men inte så mycket mer utöver det ;)

Kul att bilden på Aachennosgrimman är halva nosgrimman bort redigerad, haha ;)

2012-01-12 @ 17:29:58
URL: http://ebbizz.bloggplatsen.se
Postat av: wholesale replica handbags

jbumewohzrk That's a nice post. jbumewohzrk

2012-10-06 @ 00:31:33
URL: http://www.intercar.it/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback